NTP-KKT-B-14-0028 pályázat

Tehetséggondozás a logikai, az anyanyelvi és az interperszonális készségek területén

NTP-KKT-B-14-0028

A 2014-2015. évi  tanév második félévében iskolánk pályázatot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, az OFI és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt ’A hat vagy nyolc évfolyammal működő középiskolák tehetségsegítő programjainak támogatása’  keretében. Az NTP-KKT-B-14-0028 számon nyilvántartásba vett pályázat címe: Tehetséggondozás a logikai, az anyanyelvi és az interperszonális készségek területén.

A program négy részből tevődött össze. Az első rész célja a diákok készségeinek felmérése és a táborra való előkészítése volt. Az iskolában megtartott 2×6 órás foglalkozás keretében kialakítottuk a továbbiakban együttműködő csoportokat, majd tanórán kívüli egymás megismerését segítő feladatokat és gyakorlatokat alkalmaztunk.

A program második szakaszában, 2015. május 17-19. között táborozáson vettünk részt a diákokkal a Nógrád megyei Szanda községben. A három napos bentlakásos tábor tematikája a matematikai logikai gondolkodás, a retorika hétköznapi művészete és egy árnyjáték összeállítása és begyakorlása köré épült. A tábor ideje alatt a fejlesztő foglalkozásokon kívül –napi 6 órában, forgószínpad technika alkalmazásával- a táborozók megismerkedhettek a helyi múzeumban a palóc kultúrával, az íjászat érdekességeivel és a kemencés lepénysütés technikájával. Szabadidejüket sportolással és társasjátékokkal töltötték a diákok.

A program harmadik eseménye a budapesti tanulmányi kirándulás volt 2015. május 20-án. Délelőtt a csoport a Csodák Palotájába látogatott, ahol a programot megtekintése előtt a diákok kipróbálhatták a helyszínen a fejlesztő játékokat. Délután a Planetáriumba látogatott a csoport, ahol a Fény éve keretében megrendezett ’Fénysugár az Andromédáról’ című előadást láthatták. Az esti program a Marczibányi Téri Művelődési Központban a ’Boundless’ című táncelőadás volt. Az előadás előtt a tanulóknak lehetőségük volt találkozni a táncszínház vezetőjével, akinek kérdéseket tehettek fel.

A program negyedik, egyben záró eseménye az árnyjáték előadása volt. Az iskolai gálán a csoport Mikszáth Kálmán A néhai bárány című novelláját vitte színpadra egy újszerű és érdekes technikával, árnyjáték keretében.

A pályázat és a program szervezői Csordás Lászlóné, Mitaszné Balázsik Katalin és Orosz Gábor.